1.png 2.png 3.png 4.png 5.png 6.png 7.png 8.png 9.png
Ledennieuws Dec
6

Jong Oranje vijfde op WKU21

Nieuws afbeelding Brent van Bijnen, Luke Dommershuijzen en Floris Middendorp zijn met Jong Oranje tijdens het WK onder 21 in Bhubaneswar geëindigd op de vijfde plaats. Nederland boekte in de laatste wedstrijd een knappe 4-6 overwinning op topland België. Gefeliciteerd heren, goed gedaan!


Om klokslag 9.00 uur Nederlandse tijd was het veld in het Kalinga Stadium net een zwembad. Met watertrekkers probeerde een leger Indiërs de naar beneden gevallen regen zo veel mogelijk buiten de lijnen te duwen. Daardoor begon de wedstrijd een half uur later dan gepland, maar was het veld wel prima bespeelbaar.

Jong Oranje, zonder Luke Dommershuijzen en met reservespeler Daan Bonhof als zijn vervanger, domineerde de eerste helft tegen België, waarvan afgelopen zomer zowel op het vierlandentoernooi in Spanje (0-2) als tijdens een oefenwedstrijd in Breda (0-6) was verloren. Na acht minuten hockeyen beloonde Nederland zichzelf met een doelpunt. Handig wipte aanvaller Casper van der Veen de bal over de stick heen van de Belgische verdediger Nelson Onana. Vervolgens bediende hij Bukkens, die de voorzet binnentipte (0-1).

Nederland bleef goed combineren. Na een schietkans voor Olivier Hortensius, die over de bal heen maaide, en een uitgelopen strafcorner van David Huussen kreeg België wel een kans op de gelijkmaker. Thibeau Stockbroekx schoot hard op de voet van keeper Flip Wijsman. Niet lang daarna liep Nederland verder weg door een doelpunt van Brent van Bijnen. Een voorzet vanaf de rechterflank van Floris Middendorp werd door de aanvaller binnengeschoven: 0-2.

Aan het begin van het tweede kwart bouwde Jong Oranje de voorsprong nog verder uit. Bukkens sleepte vanaf kop cirkel de 0-3 binnen. Vijf minuten later kwam België via een harde flats uit een strafcorner terug tot 1-3. Maar nog voordat de Belgen jacht op de aansluitingstreffer konden maken, maakte Bukkens er met een harde sleeppush alweer 1-4 van.

Belgie was de tweede helft bezig aan een comeback


Er was de eerste helft niets aan de hand voor Nederland, maar halverwege het derde kwart kwam België opeens met twee goals terug tot 3-4. Twee keer was het Roman Duvekot die scoorde. Eerst tipte hij van dichtbij een pass vanaf de achterlijn binnen. Zijn vuist ging de lucht in, het teken dat hij er nog in geloofde. Even later miste verdediger Joppe Stappenbelt de bal en schoot Duvekot de bal in de bovenhoek.

Een heerlijk einde van de wedstrijd was het gevolg. Jong Oranje toonde veerkracht en maakte snel de 3-5. Een strafcorner van Sheldon Schouten werd binnengegleden door Guus Jansen, die werd uitgeroepen tot man of the match. Tien minuten voor tijd, na een pass van Jansen, maakte Casper van der Veen er 3-6 van.

Toch was de overwinning nog steeds niet binnen. Jeff de Winter bracht België uit een strafbal terug tot 4-6. Twee minuten voor tijd vierden de Belgen het behalen van een strafcorner als een doelpunt, maar keeper Wijsman voorkwam met zijn voeten de 5-6. Daarna kwam de voorsprong niet meer in gevaar en stelde Nederland de vijfde plaats veilig. Een knappe overwinning voor Jong Oranje, dat net als in de gewonnen poulewedstrijd tegen Spanje bewees dat het grote hoogtes kan stijgen. Het maakt de uitschakeling tegen Argentinië in de kwartfinale extra pijnlijk.

België – Nederland 4-6 (1-4)


8. Miles Bukkens 0-1
15. Brent van Bijnen 0-2
20. Miles Bukkens (sc) 0-3
25. Thibault Deplus (sc) 1-3
27. Miles Bukkens (sc) 1-4
36. Roman Duvekot 2-4
38. Roman Duvekot 3-4
39. Guus Jansen (sc) 3-5
50. Casper van der Veen 3-6
52. Jeff de Winter (sb) 4-6