1.header.png 2.header.png 3.header.png 4.header.png 5.header.png 6.header.png 7-.jpg 7.header.png 8-.jpg
Ledennieuws Mei
29

Tanguy over hockey in NL & BE

Nieuws afbeelding

Hoe is het om in de Corona tijd net over de grens in België te zijn en weer in Nederland te mogen trainen, maar niet mee kunnen doen vanwege een gesloten grens. Is er eigenlijk een verschil tussen het Belgische en Nederlandse hockeyleven? We vroegen het aan Belgisch international Tanguy Cosyns die sinds dit seizoen bij Amsterdam Heren 1 speelt.

 

Tanguy is erg blij dat de lock down in België grotendeels voorbij is. Nu mogen ze namelijk weer naar buiten en traint hij weer 3 à 4 keer per week met de Belgische ploeg. Dat er geen competities en toernooien meer gespeeld worden biedt ook kansen. "Ik vind het heel leuk om weer te trainen, want we kunnen ons nu focussen op andere technieken dan normaal, zonder de druk van een volgende wedstrijd” laat hij weten. "Tijdens de competitie hebben we daar geen tijd voor, maar nu wel en dat is goed voor het niveau van mijn hockeyspel”.

 

Het is fijn dat de trainingen in België weer bezig zijn, toch mist hij Nederland ook. "Ik mis het ritme wat ik had tijdens de competitie” vertelt hij. Van maandag tot-en-met donderdag trainde Tanguy met de Belgische ploeg en donderdag tot-en-met zondag draaide het om Amsterdam. "Ik voel me thuis bij Amsterdam. Ik heb een goede relatie met de ploeg en ik mis mijn teamgenoten” laat hij weten.

 

De twee teamweekenden met Heren 1 in Friesland en Ede waren hoogtepunten voor hem. "Dat zijn mooie momenten om je teamgenoten goed te leren kennen, met leuke feestjes, oefenwedstrijden en andere activiteiten, is dat de manier om een hecht team te worden” vertelt hij enthousiast. "Ik leer ook beter Nederlands spreken, wat één van mijn doelen was, en de Nederlandse cultuur kennen” voegt hij nog toe.

 

Tanguy voelt de teleurstelling dat de Olympische Spelen uitgesteld zijn, maar voor hem persoonlijk is het misschien juist een voordeel. Hij behoort standaard tot de beste 24 spelers van België, maar mocht niet mee doen met het WK vorig jaar in India. Tijdens de Pro League stond hij wel weer op het veld. "Ik heb nog niet echt de kans gehad om mijn niveau te laten zien. Ik wil natuurlijk heel graag mee doen met de Spelen, dus voor mij is het een kans om het komende jaar te laten zien wat ik kan en wat ik kan brengen voor het team” vertelt hij.

 

Er zijn ook zeker verschillen tussen het hockey in België en Nederland. "De competitie in Nederland is echt leuker, vooral omdat er meer mensen naar de wedstrijden komen kijken en er meer sfeer is” aldus Tanguy. Daarnaast is het spel meer aanvallend, belangrijker en professioneler in Nederland, laat hij weten. "Dit uit zich ook in de teamweekenden, intensievere voorbereiding en evenementen die op de club georganiseerd worden. Dat is voor mij allemaal belangrijk en een reden om bij Amsterdam te hockeyen”.

 

Als laatste wil Tanguy nog graag laten weten dat ook zijn ouders zich erg welkom voelen op de club. "Mijn vader en moeder kwamen bijna elke zondag naar Amsterdam om te komen kijken en zij voelen zich daar altijd thuis” vertelt hij. Het kan erg lastig zijn voor ouders van buitenlandse spelers om contacten op te bouwen bij een nieuwe club. Dat zijn ouders graag komen kijken is heel leuk om te horen. "Dat is ook de kracht van Amsterdam en via deze weg wil ik iedereen daarvoor graag bedanken” sluit hij af.