1.header.png 2.header.png 3.header.png 4.header.png 5.header.png 6.header.png 7-.jpg 7.header.png 8-.jpg
Ledennieuws Apr
3

Klaas Veering vanuit Nieuw-Zeeland

Nieuws afbeelding

Oud-international, topkeeper en AH&BC Bestuurslid Tophockey Klaas Veering zit vast in Nieuw-Zeeland. Samen met zijn vrouw Leonie en hun twee zoontjes van 6 en 8 jaar, zijn ze voor 6 maanden naar de andere kant van de wereld gegaan. Op 27 maart zouden ze Dunedin (een stad op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland) verlaten en terugkeren naar Amstelveen. Nu wachten ze vlakbij Auckland op het moment dat ze naar huis kunnen. "We hebben onwijs veel mazzel gehad. Via Facebook en mensen die we niet kennen, hebben we een huis kunnen regelen, op een half uur afstand van Auckland”. In ons gesprek vertelt Klaas over zijn tijd in Nieuw-Zeeland en hoe het nu gaat.

 

Waarom ben je naar Nieuw-Zeeland gegaan?

"Leonie heeft hier onderzoek gedaan. Zij is kinderarts, maar doet ook veel wetenschappelijk onderzoek. Mijn zoontjes zijn naar school geweest en ik ben een half jaar meegegaan. Ik heb me een half jaar kunnen richten op mijn gezin en niet hoeven werken, dat was heel fijn.”

 

Wat is de status nu?

"We verblijven nu vlakbij Auckland en wachten tot we gerepatrieerd worden. We zitten letterlijk op een berg en aan het strand, maar we hebben geen auto en kunnen ook geen auto huren, omdat alles behalve de supermarkten en ziekenhuizen dicht is. We zijn afhankelijk van mensen die we via via kennen die ons boodschappen brengen. Het zijn ontzettend lieve en behulpzame mensen, maar we voelen ons wel afhankelijk. Vooralsnog is het onduidelijk wanneer we terug kunnen. Maar we zitten hier nog goed en hebben het gezellig, dus we houden het nog wel even uit als dat moet.”

 

Is er een verschil tussen Nederland en Nieuw-Zeeland in de aanpak wat betreft Corona?

"Volgens mij is het een beetje hetzelfde, maar er zijn hier wel veel minder mensen geïnfecteerd. Ze proberen het tegen te gaan, dus is alles eigenlijk dicht. Behalve de supermarkten en ziekenhuizen. Ook wordt mensen op hun hart gedrukt om niet te reizen. We zitten nu aan de kust, dus kunnen lekker wandelen op het strand en naar de zee. Normaal is dit een onwijs druk strand, maar nu is er geen hond. Dat is best wel gek. Iedereen zit binnen en er gebeurt niet veel. Het is dus ongelofelijk rustig.”

 

Krijgen jullie mee wat er in Nederland gebeurt?

"We volgen het Nederlandse nieuws heel goed. We kijken meer op onze telefoons en laptop dan je eigenlijk zou willen in zo’n ver land. Met onze jongens kijken we elke avond het Jeugdjournaal, zodat zij het ook meekrijgen. Grappig genoeg krijgen we minder mee van het nieuws uit Nieuw-Zeeland. Maar dat proberen we nu wel iets meer bij te houden, zodat we weten hoe het zit met de besmettingen en wanneer we mogen reizen.”

 

Heb je ook gehockeyd daar?

"We hebben in Dunedin mee gedaan aan family social hockey. In Nederland heb je het familie hockeytoernooi, maar in Nieuw-Zeeland is dat de hele zomer elke woensdagavond. Dus Leonie, mijn zoontjes, ik en af en toe invallers speelden tegen andere families. Dat was echt heel leuk! Het was voor mij qua niveau wel even aanpassen, maar het was heel leuk om met mijn vrouw en kinderen op het veld te staan. Mijn jongste zit eigenlijk op voetbal, maar we hopen dat hij nu de smaak te pakken heeft. Dat zou mooi zijn.”

 

Hoe ziet het hockey er daar verder uit?

"Het is anders dan in Nederland. Je hebt hier één complex en daar spelen verschillende kleine clubs tegen elkaar. De jeugd speelt vaak ook vanuit school, want sommige scholen hebben hockeyvelden.”

 

Wat missen jullie aan Nederland?

"Mijn oudste mist het hockey, zijn teamgenoten en de kippen die we thuis hebben. De jongste vooral zijn vrienden en het voetbal. Wij misten in het begin niet zo veel, inmiddels missen we onze vrienden en familie. Zeker in deze tijd hebben we behoefte aan het dichtbij elkaar zijn. Of in ieder geval in dezelfde tijdzone. Want het tijdsverschil is 11 uur.”

 

Waar kijk je naar uit als alles voorbij is?

"Ik heb vooral zin om mijn vrienden en familie weer te zien. En ook om met mijn team te gaan hockeyen en te gaan tennissen. Lekker sporten en iedereen weer zien, daar kijk ik naar uit.”

 

Wil je nog iets meegeven aan de leden van Amsterdam?

"Het zijn hele maffe tijden voor iedereen. Wat ik op afstand mee krijg van alle challenges en alle samenhorigheid is hartstikke gaaf. Aan de nieuwsbrief en alle reacties op Instagram zie ik dat Amsterdam gewoon een onwijs mooie club is met mensen die ook nu goed verbonden blijven. Dat is prachtig in deze tijd! Ik hoop iedereen zo snel mogelijk weer te kunnen zien. Lekker op het veld en lekker met elkaar. Voor nu, zoals ze dat hier zeggen: ‘stay safe’. Zorg dat je veilig blijft, zodat we snel uit deze vervelende tijd komen.”