1.header.png 2.header.png 3.header.png 4.header.png 5.header.png 6.header.png 7-.jpg 7.header.png 8-.jpg
Ledennieuws Maa
26

Hoe ervaart Billy Bakker deze tijd

Nieuws afbeelding

Het zijn rare tijden, ook voor (top)sporters. Hetgeen ze het liefst doen, kan nu niet. Billy Bakker, aanvoerder van Amsterdam Heren 1 en het Nederlands elftal, noemt het een tijd van afwachten. "Het enige wat ik nu kan doen is roeien met de riemen die ik heb en sporten en fit blijven. En zorgen dat op het moment dat er dingen concreet zijn, ik weer een doel kan stellen en een plan kan maken”.

 

We gingen in gesprek.

 

Billy, hoe ziet jouw dag er nu ongeveer uit?

Mirco en ik zitten af en toe, op grote afstand van elkaar, om plannen (voor BP College red.) te maken voor het moment dat alles weer gaat lopen. Elke dag sport ik ook. En heb ik natuurlijk mijn zoon die anderhalf is, waar ik nu veel tijd mee kan besteden. Omdat ik afgelopen winter veel weg ben geweest, komt dit op zich ook wel goed uit. Dus die drie dingen houd ik deze dagen een beetje in evenwicht.

 

Dat klinkt alsof je de dag wel door komt?

Ja, zeker! Het is niet dat ik me verveel, ik heb genoeg dingen te doen. Alleen ik had er een ander beeld bij, dus dat is nu even anders.


Is er iets positiefs wat je hebt meegemaakt de afgelopen tijd?

Normaal gesproken ben ik een drukke topsporter, waarin ik land in en land uit ga. Veel trainingen en tegelijkertijd ook nog events proberen op te zetten met mijn bedrijf. Dan heb je soms minder tijd voor je familie. Daar heb ik nu meer tijd voor en dat is eigenlijk ook wel fijn in het leven wat ik heb.

 

En dat vinden zij ook wel leuk of niet?

Ja, daar zijn zij heel erg blij mee. Mijn vriendin is eigenlijk enorm blij dat ik wat vaker thuis ben.
Wat mis je op dit moment het meeste?

De wedstrijden en de spanning om elke keer weer een wedstrijd te spelen. En op het veld met m’n teamgenoten spelen, dat mis ik heel erg. Dat is eigenlijk ook de reden waarom ik op hockey ben gegaan. Omdat het spelletje gewoon superleuk is, een beetje competitief tegen anderen spelen en met je teamgenoten op het veld staan. En dat is eigenlijk, met het oog op 1 juni, iets wat ik straks bijna 3 maanden niet heb kunnen doen. Dat is voor mij wel een groot gemis.

 

Hoe ziet jouw aanvoerdersrol er momenteel uit binnen het team nu jullie elkaar niet meer echt zien?

Normaal gesproken heb je als aanvoerder de rol om ervoor te zorgen dat je team optimaal presteert binnen de lijnen. Maar nu is dat hele spel er niet, waardoor die rol op die manier vervalt. Nu gaan we af en toe wel met elkaar in gesprek, maar uiteindelijk hoort de aanvoerdersrol op het veld doen, daar is het ’t belangrijkst.

 

En hoe houden jullie contact binnen het team?

We hebben met Amsterdam sowieso Santi. Hij maakt videoboodschappen met opdrachten. We moeten bijvoorbeeld beelden bekijken of potentiële tegenstanders analyseren. Maar ja, dat is nu ook weer lastiger geworden, dus analyseren we vaak onszelf. En bij het Nederlands elftal blijven we ook veel in contact via videogesprekken over hoe en wat er de komende tijd gaat gebeuren. En hoe we ons eigen spel kunnen verbeteren uit de beelden die we te zien krijgen van onszelf. Dus dat is de manier waarop we een beetje in contact blijven.

 

Even iets anders: Jorrit Croon noemde jou als beste speler waarmee hij ooit gespeeld heeft. Wat doet dat met je?

Het is een compliment als iemand dat zegt. Ook omdat er zoveel hockeyers zijn met wie hij heeft kunnen spelen. En dat ik dan degene ben die hij het beste vond, dat is leuk om te horen!

 

Laatste vraag: je bent een boegbeeld voor veel AH&BC’ers, is er iets wat je ze mee kan geven in deze tijd?

Wat ik ze wil meegeven is dat je niet ongeduldig moet zijn, maar de situatie moet accepteren zoals die is. Als je later een goede hockeyer zou willen worden of al bent, dan heb je ook te maken met dit soort momenten. Als je een goede sporter bent dan kan je ook heel flexibel zijn. Nu is er het Coronavirus, maar je hebt ook te maken met allerlei andere factoren waaraan je je moet aanpassen. Dat is nu ook het geval en dan is aanpassen enige wat je kan doen. Handel naar de dingen die je zelf in de hand hebt (hockey bijvoorbeeld thuis door met de AH&BC challenges). We hebben elkaar allemaal nodig en de vereniging straks ook, dus probeer je blik wat te versoepelen en dan zien we elkaar hopelijk snel weer.