1.png 2.png 3.png 4.png 5.png 6.png 7.png 8.png 9.png
Dames 1 Mei
16

D1: bloedstollende halve finale

Nieuws afbeelding

Een juweel van een wedstrijd. Dat was de beslissende confrontatie tussen de twee topclubs SCHC en Amsterdam in Bilthoven. Het ongekend heerlijke drieluik tussen de nummers twee en drie van de reguliere competitie kreeg na 210 minuten hockeyen de ontknoping die het verdiende: een bloedstollende shoot-outserie.

Zondagmiddag om 14.45 uur was SCHC-Amsterdam al een wedstrijd met duizend verhalen. Tel maar even mee. De verrassende strafcornervariant vroeg in het eerste kwart, waarmee Amsterdam de Bilthovense verdediging uit elkaar speelde en via een pass van aangeefster Freeke Moes op Felice Albers op voorsprong kwam (0-1). De eerste sleeppush van Yibbi Jansen dit drieluik die raak was, waardoor SCHC na twintig minuten hockeyen de stand gelijk trok (1-1). Het ongelukkige eigen doelpunt van Anna de Geus (1-2) in de eerste minuut na rust, wat tot diep in het vierde kwart uitschakeling voor SCHC leek te betekenen. De gelijkmaker van Ginella Zerbo (2-2) die toch nog viel, vijf minuten voor tijd.

En de kers op de taart moest toen nog volgen: de shoot-outs.

De shoot-outserie was nog veel memorabeler dan die van de eerste confrontatie tussen beide clubs, gewonnen door Stichtsche. De noemenswaardige momenten volgden elkaar in rap tempo op. Na de rake shoot-outs van Yibbi Jansen en Felice Albers was Kyra Fortuin de eerste die haar shoot-out miste, waardoor Stichtsche na drie genomen shoot-outs feitelijk tegen een achterstand aankeek (1-1).

Maar toen begon het spektakel. Met haar stick dook Heerbaart naar de bal in duel met Maria Verschoor. Daarbij kwam de middenvelder van Amsterdam ten val. Strafbal, oordeelden scheidsrechters Lisette Baljon en Marc van Tuijl. De Haan pushte hard naar de hoek, maar Heerbaart voorkwam met haar stick een tegendoelpunt. De stand was weer gelijk getrokken (1-1).

Dat waren pas de eerste memorabele momenten van de shoot-outserie. Vervolgens was het de beurt aan aanvaller Mette Winter. Uit de turn draaide ze de bal op de plank, waarmee ze SCHC op voorsprong zette (2-1).

Ook de volgende shoot-out had weer een bijzonder verhaal. Freeke Moes ging over de rechterarm van Heerbaart neer. De gedachten van Amsterdam gingen uit naar een strafbal, net als in het geval van Maria Verschoor. Behalve de bal speelde Heerbaart ook de benen van Moes, claimde Amsterdam. Maar na het klinken van de fluit zat de aanvaller vloekend op de grond. Ze kreeg geen strafbal toebedeeld.

SCHC-er Anna de Geus schoot haar ploeg vervolgens naar een 3-1 voorsprong.

Het sluitstuk was de poging van Noor de Baat. Zij scoorde, maar ongeveer tegelijktijdig klonk het fluitje dat het einde van de acht seconden aangaf. De Baat had gescoord binnen de tijd, oordeelde scheidsrechter Baljon. Doelpunt.

Keepster Heerbaart ontplofte. Woedend stormde ze op Baljon af. Die was niet zeker van haar zaak en zocht contact met collega-arbiter Van Tuijl. Er volgde kortstondig overleg. Heel Bilthoven hield de adem in. En toen klonk het fluitje van Baljon opnieuw. Toch geen doelpunt en SCHC richting de finale.


Via hockey.nl Shoot-outs vormden de apotheose die SCHC-Amsterdam verdiende