f
1.header.png 2.header.png 3.header.png 4.header.png 5.header.png 6.header.png 7-.jpg 7.header.png 8-.jpg
Clubhistorie Mei
4

4 mei ceremonie AH&BC

Nieuws afbeelding

Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers en staan we stil bij de 11 leden van Amsterdam die het leven hebben gelaten. Bekijk hier de livestream van de ceremonie. Of lees de tekst van voorzitter Marc Staal. 


"Ik wil iedereen van harte welkom heten bij deze bijzondere herdenking en speciaal Eric Cornelissen die hier namens de KNHB is en het Bestuur van de Vrienden van Amsterdam die dit initiatief financieel hebben ondersteund. Ik wil ook de 4 mei commissie olv David Tuinzing (met Sofie, Ariane, Bonnie, Maud en Lea) van harte bedanken voor al hun werk en inzet om de herdenking van de 11 van Amsterdam gestalte te geven.

 

In de gang bij de Bestuurskamer hangt al jaren de Plaquette waar we vaak langs zijn gelopen; op weg naar een overleg of vergadering. 11 namen van AHBC leden die zijn gevallen in de oorlog. Maar wie zijn deze mensen; wat is hun verhaal; waar stonden zij voor? Vandaag, 76 jaar na het einde van de oorlog staan we daar bij stil. We zijn bij elkaar om te herdenken en om eer te bewijzen aan 11 leden van Amsterdam, 11 hockeyers, 11 zonen, broers en vaders. 11 levens die met hun overlijdeneen groot gat hebben achtergelaten bij nabestaanden en vrienden.

 

Zij waren er niet op uit om perse helden te worden maar kwamen door de oorlog en de bezetting voor een keuze te staan. Een morele keuze en praktische keuze. En daarin besloten zij om niet passief vanaf de zijlijn toe te kijken maar actief aan de strijd tegen de bezetter deel te nemen. Met ingrijpende gevolgen en het grootse offer dat er te brengen is voor een mens. De roerende verhalen over hun daden zijn nu door de inspanningen van de AHBC 4 mei commissie naar buiten gebracht. En wij doen dat nu letterlijk, door de verplaatsing van de plaquette naar een veel zichtbare plek aan de buitenmuur van ons clubhuis.

 

Door hen te herdenken leven deze 11 voort; net als de keuzes die ze gemaakt hebben. Keuzes die voor ons allemaal, en in alle tijden, nog relevant zijn. Keuzes die je soms kunt of moet maken in omstandigheden waarin je jezelf ineens bevindt; zonder dat je het opgezocht hebt. Keuzes om het goede te doen en niet aan de kant te blijven staan.

 

Deze 11 hebben een moedige weg gekozen voor iets groters dan zijzelf, en daarmee hebben ze zich verheven boven zichzelf. In dat kader is de tekst op de grafsteen van Piet Roodenburg (een van de 11) op de erebegraafplaats in Overveen, en 26 jaar oud toen hij werd gefusilleerd, heel passend: De Vrijheid van De Geest Gaat boven Tijd en Dood.

 

In de verhalen van de 11 worden we speciaal geconfronteerd met de leeftijd waarop ze veelal zijn overleden, vaak nog in hun twintiger jaren. Zo jong nog, in de bloei van hun leven. De leeftijdscategorie waar al bijna 130 jaar lang de meerderheid van student en senioren leden bij Amsterdam zich in beweegt. Veel te vroeg overleden maar we blijven ze in onze herinnering houden. Zoals verwoordt in het gedicht For the Fallen (Voor de Gesneuvelden) van Laurence Binyon uit 1914 waarin staat geschreven: "They shall not grow old” en ik wil daar een paar regels uit citeren:

 

Voor de gesneuvelden/ For the Fallen (Laurence Binyon- 1914)

 

"Met liederen gingen zij de strijd in, en jong waren ze
Rechte ruggen, klare kijk, klam, met trotse blik
Ze waren stoer tot aan het einde, ook toen de kansen keerden
Zij vielen in het aangezicht van de vijand, met de blik vooruit

 

Zij zullen niet oud worden, zoals wij die overblijven wel ouder worden
Geen zorgen om leeftijd en de jaren; geen schuldgevoel om te dragen
Telkens als de zon ondergaat; of opstaat in de morgen
Zullen we hen herdenken”

Door te herdenken blijven deze 11 Amsterdammers voortleven; en blijven hun idealen leven. Ook 76 jaar na het einde van de oorlog kunnen we zeggen: "They shall not grow old”.

 

Het is me een grote eer deze plaquette te onthullen van de 11 van AH&BC."

 

Marc Staal

Voorzitter AH&BC

4 mei 2021