f
1.header.png 2.header.png 3.header.png 4.header.png 5.header.png 6.header.png 7-.jpg 7.header.png 8-.jpg
Dames 1 Feb
19

Sofie en Topsportbegeleiding

Nieuws afbeelding

Misschien ken je Topsport Amsterdam wel als organisatie van het jaarlijkse Sportgala van Amsterdam. Het bedrijf, dat al meer dan 25 jaar bestaat, begeleidt dagelijks 265 (Talent)TeamNL sporters in Amsterdam van maar liefst 18 fulltime topsport- en opleidingsprogramma’s. Onze contactpersoon is Annieck Timmerman. Annieck is bij Topsport Amsterdam verantwoordelijk voor twee andere programma`s: Urban- & Vechtsport Programma en het Amsterdams Talent programma, waar AH&BC onderdeel van is.

Amsterdams Talentprogramma

Met het Amsterdams Talentprogramma ondersteunt Topsport Amsterdam 17 Amsterdamse topsportverenigingen. "De faciliteiten en diensten die dagelijks door onze sporters van de TeamNL programma’s gebruikt worden, kunnen ook worden ingezet bij de 17 topsportverenigingen” vertelt Annieck enthousiast. Het gaat bijvoorbeeld om het gebruik van topsportfaciliteiten zoals expert begeleiding (sportartsen, fysieke trainers, sportdiëtisten, topsportleefstijlcoaches en sportpsychologen), huisvesting en sportvoeding. "Daar kunnen clubs en hun sporters, afhankelijk van hun behoefte, gebruik van maken”. Lees hier meer over het Amsterdams Talent programma.

AH&BC maakt ook regelmatig gebruik van de mogelijkheden van het Amsterdams Talent programma, zoals door tweede keepster van Dames 1 Sofie ter Kuile. Sofie kwam terug uit Engeland en is een studie gaan volgen in Amsterdam. "Topsport Amsterdam heeft haar geholpen met huisvesting en ze wordt begeleid door een topsport leefstijlcoach om haar topsport en studie zo goed mogelijk te combineren” laat Annieck weten.

Topsport Amsterdam heeft de ambitie samen met de 17 topsportverenigingen de topsport in Amsterdam naar een hoger niveau te brengen. "Zo hebben we afgelopen maand de voorzitters van deze 17 clubs bij elkaar gebracht om kennis te delen en stappen gezet om samen te werken om dat gezamenlijke doel te bereiken”.


In ruil voor deze diensten bieden de verenigingen o.a. exposure, hospitality, inspiratie en kennisuitwisselingen aan, aan ondernemingen die financieel bijdragen aan het Amsterdams Talent programma. Zo heeft AH&BC boarding van Topsport Amsterdam in het Wagener stadion en het herkenbare Topsport Amsterdam logo op het trainingsshirt van Dames en Heren 1. Ook geven spelers uit Dames en Heren 1 wel eens een inspirerende sessie als tegenprestatie. Zo is het voor beide partijen een win-win situatie.

Home of TeamNL

Als laatste laat Annieck trots weten dat Topsport Amsterdam met haar 18 (talent)TeamNL programma’s ook dit jaar weer door NOC*NSF is geaccrediteerd als home of TeamNL en het tweede grootste TeamNL centrum van Nederland is. Dat is een hele mooie stap voor het bedrijf met meerdere topsportlocaties in de stad. Lees hier meer over Home Of TeamNL.


Om te weten hoe het is om deel te mogen uitmaken van het Amsterdams Talent programma, spraken we met Sofie ter Kuile. Sofie is één van de grootste keeperstalenten van Nederland en de tweede keeper van Amsterdam Dames 1. Ze vertelt over haar middelbare schooltijd in Engeland, haar ervaring om te trainen tijdens Corona en hoe het is om begeleid te worden door het Amsterdam Talent programma van Topsport Amsterdam.

"Aan het begin was het heel vreemd om met maar vier mensen te trainen. Tigges (red. coach van Dames 1 Robert Tigges) deed zijn best om de trainingen zo goed mogelijk te verzorgen. Toen we naar twee mensen moesten gaan, konden we ook op de training niet zo veel meer doen” vertelt Sofie. Gelukkig werd ze opgeroepen voor Jong Oranje en kon ze daar wekelijks normaal mee trainen. "Ik ben heel blij dat we weer de mogelijkheid hebben om te trainen als vanouds” aldus een positieve Sofie.

Ze staat nu nog achter eerste keepster Anne Veenendaal. Wil ze niet liever meer tijd op het veld bij een andere club? "De trainingen zijn van een heel hoog niveau, waardoor ik nog een heel veel kan leren en het minder erg vindt om tweede keeper te zijn” antwoord ze.

Avontuur in Engeland

Op haar 14e is Sofie naar Engeland gegaan om zichzelf te ontwikkelen. Daar speelde ze hockey bij Nottingham Dames 1 en deed haar middelbare VWO opleiding in het Engels. Na drie jaar daar te zijn geweest, keerde ze twee jaar geleden terug naar Nederland om hier haar school af te maken. Op haar weg terug naar Nederland belde Robert Tigges of Sofie interesse had om bij Amsterdam te komen spelen. "Deze kans kan ik niet voorbij laten gaan” dacht Sofie meteen.

"Het is super gaaf om bij Jong Oranje Dames te spelen en ik was eigenlijk verbaasd dat ik op dit niveau kon instromen na mijn tijd in Engeland” aldus Sofie. Ze trekt zich aan het niveau van haar teamgenoten op en heeft als doel het WK onder de 21 in Zuid Afrika dit jaar, mocht het doorgaan.

"Uiteindelijk wil ik natuurlijk wel wedstrijden gaan keepen bij Amsterdam, maar voor mij hoeft het niet meteen op dit moment te gebeuren. Ik heb ook wel eens een kwart wedstrijd gekeept bij een aantal wedstrijden en tijdens de Gold Cup heb ik ook verschillende keren in de goal gestaan. Helaas is dat op dit moment niet meer gaande” vertelt Sofie teleurgesteld.

Buiten het hockey is Sofie zeer muzikaal. Ze speelt al vanaf haarde zesde viool en heeft in Engeland in een koor en orkest gezeten. Nu studeert ze biomedische wetenschappen in Amsterdam. Verder is ze vooral gefocust op haar topsport carrière, maar is ze ook bezig om zichzelf te ontwikkelen buiten hockey. Hier helpt Topsport Amsterdam (TA) haar bij.

Begeleiding van Sofie

Sofie is in contact gekomen met het Amsterdam Talent programma voor psychologische begeleiding door een lifestyle coach, waar ze nog steeds contact mee heeft. "Het was vooral om de overgang vanuit Engeland en de combinatie tussen topsport en het afronden van mijn Middelbare School in Den Haag in goede banen te laten leiden legt Sofie uit. Omdat haar studie ook in Amsterdam is, was het voor haar handig om hier een huis te zoeken. "Het programma heeft hier een passende oplossing voor gevonden, waar ik heel content mee ben”. Nu heeft ze haar eigen plekje en kan ze tot rust komen buiten haar hockey carrière en u studie om. "Dertig minuten fietsen vanaf de club i.p.v. met het ov naar Den Haag, dus dat is super” sluit Sofie blij af.

Voor meer informatie over Topsport Amsterdam kan je hier terecht