1.header.png 2.header.png 3.header.png 4.header.png 5.header.png 6.header.png 7-.jpg 7.header.png 8-.jpg
Ledennieuws Nov
5

Scenario's hervatten veldcompetities

Nieuws afbeelding Na de persconferentie van dinsdag 3 november heeft de KNHB besloten de zaalhockeycompetities en midwintercompetities te annuleren. Zij laat weten dat dit is omdat er te weinig speelweekend over zijn om deze competities volwaardig aan te bieden. Ook met het oog op de in te halen veldwedstrijden. 

Voor de hele sport gelden per 4 november de volgende aanvullende maatregelen:
Tot en met half december kan er géén competitie worden gespeeld; senioren mogen niet trainen de komende 2 weken; jeugdteams mogen blijven trainen zonder restricties en ook onderlinge wedstrijden spelen. 

Voor de herstart van de veldcompetities heeft de KNHB 2 scenario's opgesteld.

Scenario 1: starten met competities in januari
De KNHB streeft ernaar, vanzelfsprekend passend bij de dan geldende maatregelen, in januari de competities te hervatten en hoopt dat op 9 en 10 januari de eerste competitiewedstrijden weer kunnen worden gepland. Als dat het geval is, worden de lopende veldhockeycompetities direct hervat. Daarbij gelden de volgende uitgangspunten:
  • De competities zijn zoals bekend half oktober, vlak voor de herfstvakantieperiode, gestaakt. Op dat moment hadden de meeste seniorenteams zes van de elf wedstrijden voor de winterstop gespeeld en de jeugd heeft, op enkele B-teams na, de voorcompetities afgerond.
  • Alle seniorenteams (met uitzondering van de 1eteams die uitkomen in de bondscompetitie - dit betreft de Promotieklasse tot en met de 4eKlasse), jeugdteams en jongste jeugdteams vervolgen direct als dat kan de competities en halen de tot nog toe niet gespeelde wedstrijden in januari en februari in. In maart wordt het seizoen dan zoals te doen gebruikelijk voortgezet. De jeugd en jongste jeugd starten daarbij als dat mogelijk is op 9 en 10 januari. De seniorenteams starten niet eerder dan 17 januari.
  • De 1eteams die uitkomen in de bondscompetitie (Promotieklasse tot en met 4eKlasse) krijgen twee weken voorbereiding vanaf het moment dat de (groeps)trainingen weer mogen plaatsvinden. Deze competities worden daarbij niet eerder hervat dan 17 januari 2021. Een voorbeeld: stel dat de groepstrainingen vanaf 1 januari weer mogelijk zijn, dan loopt de voorbereiding van deze teams tot en met 14 januari en starten deze competities op 17 januari.
Mochten - op basis van overheidsregels - de competities niet kunnen starten op 9 en 10 januari, dan schuift de hervatting van de competities op. Deze beginnen dan zodra het binnen de dan geldende maatregelen weer mogelijk is. Hierbij blijft de KNHB rekening houden met twee weken voorbereidingstijd voor de 1eteams uitkomend in de bondscompetitie vanaf het moment dat zij de (groeps)training weer kunnen hervatten.

Uitzondering Hoofdklasse
Bovenstaande geldt niet voor de Hoofdklasse Dames en de Tulp Hoofdklasse Heren. De planning van deze competities komt elk seizoen tot stand in samenspraak met de HHcv. Bovendien is het voor deze competities van belang of de overheid een uitzonderingspositie creĆ«ert voor topcompetities. Over dit programma doen we daarom, zodra meer bekend, nadere mededelingen.

Scenario 2: starten met competities in februari
Wanneer de competities pas in februari weer mogen worden hervat, geldt in hoofdlijnen hetzelfde als bij een start in januari: er wordt direct weer competitie gespeeld zodra dit door de overheid wordt toegestaan. Bij de 1e teams wordt weer rekening gehouden met voorbereidingstijd rekenend vanaf het moment dat de teams weer mogen trainen. 

Omdat het aantal speeldagen tot en met einde seizoen in dat geval minder groot is en hierdoor tijd voor een herindeling ontbreekt, bestaat de kans dat met name bij de jeugd aanpassingen in het competitieformat noodzakelijk zijn. Wanneer dit scenario in zicht komt, verstrekt de KNHB hierover meer informatie.