1-.jpg 2-.jpg 3-.jpg 4-.jpg 5-.jpg 6-.jpg 7-.jpg 8-.jpg
Ledennieuws Nov
30

Lustrumboekpresentatie 125 jaar AH&BC

Nieuws afbeelding

Het AMSTERDAM lustrumboek 125 jaar heeft het levenslicht gezien

 

Op 28 november was het zo ver. Na bijna drie jaar hard werken liep de Bazel aan de Vijzelstraat vol met Amsterdammers die super nieuwsgierig waren naar het uiteindelijke resultaat. Maar liefst drie maal was de publicatiedatum van het boek uitgesteld. De Bazel was in het verleden het hoofdkantoor van de voorloper van onze hoofdsponsor ABN AMRO, nu is hier het Stadsarchief gehuisvest en ook de historie van de club wordt hier bewaard.

 

De Bazel was tijdelijk omgetoverd in de rood-zwart-witte kleuren van de club. Bijna 150 gasten van binnen en buiten de club trotseerden de stromende regen en waren getuige van de onthulling van het lustrumboek. 

 

De officiële presentatie begon met het eerste clublied van Amsterdam dat in 1935 door Karel Hardebeck en Henk Eilers is geschreven en door het Stadsarchief is gedigitaliseerd. De tik in de plaat was nog hoorbaar.

 

Ceremoniemeester Mark Blaisse heette iedereen en met name de wethouder van Sport, Simone Kukenheim, van harte welkom op deze heilige grond. Hij vond het een eer om deze bijzondere presentatie te mogen begeleiden en gaf alvast een kijkje in het boek: een standaard werk waarin niet alleen kampioenschappen gevierd worden maar vooral de verbinding tussen de leden treffend in beeld is gebracht. "Nu begrijp ik wel waarom we hier een jaar later dan gepland staan!” Aldus Mark Blaisse. 

 

Gastheer Meino Schraal hield een prachtig betoog over de waarde van een dergelijk historisch boek: "Wij zijn er trots op om een dergelijk kunstwerk te mogen faciliteren en voegen dit boek met heel veel plezier toe aan het archief!” 

 

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren benadrukte het belang van het vastleggen van de historie. Verenigingen maken een samenleving. Het geeft smoel aan de stad en ook inzichten in hoe mensen leven. Sport draagt daar in een belangrijke mate aan bij en verklaart ook de geografische samenhang van de stad.

 

Voorzitter Marc Staal betrad vervolgens het podium: "Dit boek laat zien waar de club voor staat. Hockey is meer dan alleen een wedstrijdje spelen. Ik durf met recht te zeggen dat dit een standaardwerk wordt. Zoiets is nog maar zelden vertoond door een groep vrijwilligers. Zij hebben hier niet uren, dagen, maanden maar jaren aan gewerkt. En dat is te zien ook!”

 

Vervolgens was de eer aan mevrouw Kukenheim. Zij stond te glunderen op het podium en vond het geweldig dat een groep vrijwilligers deze inspanning heeft geleverd,  want sport verbroedert en brengt mensen samen. Het is ontzettend belangrijk de verhalen op te tekenen voor het nageslacht zodat zij beter begrijpen waar een vereniging voor staat en hoe de vereniging waarden en normen vorm geeft: "hockey leeft en is een belangrijk onderdeel in de stad. Er wordt nu gespeeld in alle hoeken van de stad. Het brengt de mensen samen. Sport is belangrijk voor de samenhang in de gemeenschap!”


Het boek werd vervolgens onder luid applaus en met confetti onthuld door de commissieleden Micha Cluysenaar, Patty Voorsmit, Rupert van Klaveren en Robert van Berge Henegouwen.Thomas Tichelman: "Het lijkt de Champions Trophy wel!”

 

Art Director Jaap Bollee had de eer om het eerste exemplaar te overhandigen aan de wethouder Mevrouw Kukenheim.  Lisette Sevens, de grote kracht achter het 100-jaar boek, en commissielid Bonnie Groenemeijer overhandigden een boek aan de zesjarige Janne Wagener (hoe toepasselijk!) en seniorlid Sander van der Does de Willebois, die net als de club op 28 januari hun verjaardag vieren. Want tenslotte is het boek geschreven voor de leden!


Tenslotte werden de lustrumboekcommissie, de ontwerpers maar ook Margriet van Kempen als vertegenwoordigster van het overleden commissielid AJ, door het Bestuur in het zonnetje gezet. Marc Staal: "Wij zijn deze groep eeuwige dank verschuldigd. Zij hebben een bijzondere prestatie neergezet waar we als club de komende 25 jaar veel plezier van gaan hebben! De presentatie zoals die is neergezet door Aldje Bertrams en Lutger is indrukwekkend Initiatiefnemer Lutger Brenninkmeijer memoreerde dat hij door het vorige boek geïnspireerd was: "Hockeyclub Amsterdam heeft de missie toonaangevend te zijn,  met stijl en karakter. En dan ben je het  aan je stand verplicht om elke 25 jaar de geschiedenis vast te leggen. Want om in de woorden van Joep Brenninkmeijer te blijven: traditie is heilig!” Patty Voorsmit vulde aan: "We hebben gekozen voor een verhalenboek, want verhalen lever je over en maken de waarde van de geschiedenis beeldend. Amsterdam heeft in het hockey als oudste club een initiërende rol die tot op vandaag zo is. Denk daarbij aan het ontwikkelen van de sleeppush, de popularisering van de hockeykampen of de aanpassingen van de goals door de sleeppush van Abbas.” Lutger vervolgt:  "En nee, niet alle anekdotes staan er in want dan was het boek twee keer zo dik. Toch wil ik deze de aanwezigen niet onthouden: "Toen ik afzwaaide als Technisch Manager zei de toenmalige voorzitter Jons Hensel: We hebben jouw rode jeugdopleidingsboek niet meer nodig. We kunnen het nu weer zelf! Maar zoals velen weten geef ik niet op en geven we hierbij graag aan de club weer een nieuwe rode bijbel en we wensen iedereen veel leesplezier!” 


Heeft u een Lustrumboek besteld? U kunt het vanaf zaterdag bij de Fanshop in het clubhuis ophalen. Ook kunnen de Lustrumboeken daar worden gekocht (betaling per PIN).


Voor alle foto's van de presentatie van het Lustrumboek klik hier.