1-.jpg 2-.jpg 3-.jpg 4-.jpg 5-.jpg 6-.jpg 7-.jpg 8-.jpg
Ledennieuws Mei
5

Geschiedenis van de play-offs

Nieuws afbeelding

De tijd van de de play-offs in aangebroken, maar wat zijn de play-offs eigenlijk?

De play-offs zijn in seizoen 1992/93 bij de Dames en 1994/95  bij de Heren ingevoerd. Tot de invoering werd het hoogst geklasseerde team aan het eind van de competitie landskampioen. Sinds de invoering van de play-offs in de jaren 90 moet hiervoor door de vier hoogst geklasseerde teams apart gestreden worden.

De play-offs worden in twee rondes gespeeld, de halve finale en de finale ronde. In elke ronde gaat het om twee gewonnen wedstrijden. In de eerste ronde spelen de nummer 1 tegen 4 en de nummer 2 tegen 3. De winnaars gaan door naar de finale ronde. Alleen bij de heren kan er ook om de 3e/4plaats gestreden worden voor deelname aan de EHL.

Het gekozen systeem leidde aanvankelijk tot veel kritiek. Het zou 'niet eerlijk' zijn, want uiteindelijk zou de nummer vier zelfs kampioen kunnen worden. Voor het eerst in seizoen 2016-2017 claimde pas een ploeg die in het reguliere seizoen als vierde op de ranglijst was geƫindigd ook de landstitel. Dat waren de heren van Kampong.

Het zou bovendien de reguliere competitie reduceren tot 'een niemendalletje'.
Al snel echter verstomde de kritiek. Menigeen zag in dat het een verrijking van de hockeysport betekende: meer spanning, meer media-aandacht, meer gezelligheid en meer toeschouwers. De extra voorzieningen die voor play-offwedstrijden worden getroffen, heeft bij veel clubs geleid tot het heffen van een toegangsprijs.

Waar zijn de play-offs

De thuiswedstrijden van Dames 1 en Heren 1 van Amsterdam worden in het Wagener Stadion gespeeld. Welke wedstrijden dat precies zijn, is afhankelijk van de eindklassering in de competitie. Het hoogst geplaatste team speelt de eerste van de 3 wedstrijden uit en de tweede en eventueel noodzakelijke derde beslissingswedstrijd thuis. Als een team de eerste twee wedstrijden wint, wordt er geen derde wedstrijd gespeeld.

Wanneer zijn de play-offs

In seizoen 2017-2018 vinden de wedstrijden plaats tussen zondag 29 april en zondag 20 mei 2018, gedurende de weekenden en Hemelvaartsdag. Zie de bijlage voor het wedstrijdschema en kijk opwww.ahbc.nl voor exacte tijden en tickets.


Bijlage