1-.jpg 2-.jpg 3-.jpg 4-.jpg 5-.jpg 6-.jpg 7-.jpg 8-.jpg
Ledennieuws Mei
10

Rotterdam H1 - AH&BC H1 (2-0)

Rotterdam en Amsterdam waren in de eerste helft zo beducht voor elkaars kracht, dat verdedigen de eerste prioriteit had. Het was aftasten. Georganiseerd staan. Veel rondspelen. Een masterclass verdedigen, maar daarvoor was het publiek niet naar het stadion gekomen. Die wilden sensatie en dat zouden ze later ook krijgen.

Rotterdam en Amsterdam speelden als leeuwentemmers, waarbij de verwachte hoofdrolspelers Billy Bakker, Valentin Verga en Mirco Pruyser (Amsterdam) en Jeroen Hertzberger en Seve van Ass (Rotterdam) – allen genomineerd voor Hoofdklasse-hockeyer van de play-offs – knap aan de ketting lagen bij hun mandekkers. Elke speler werd in het aanvallende 23-metergebied omsingeld door meerdere bewakers. De enige kans van de eerste helft was een backhand van Valentin Verga. Rotterdam-keeper Berend van Eldonk redde knap. Verder waren er de eerste vijfendertig minuten geen kansen en geen strafcorners te noteren. Het publiek begon met elkaar bij te kletsen, terwijl de helden op het veld verder schaakten.

Dit veranderde allemaal in de 52ste minuut. International Mirco Pruyser had een centimeter ruimte gevonden om een actie te maken en versierde knap een strafcorner, de eerste van de wedstrijd. De Zuid-Afrikaanse specialist Justin Reid-Ross nam de bal, maar werd afgestopt. Na uitgebreid overleg tussen de scheidsrechters Michiel Otten en Jasper Nagtzaam – onthoud die laatste naam – kreeg Amsterdam alsnog een tweede strafcorner. Dit deed het thuispubliek wakker schudden uit hun eerste helft-slaapje. Opeens leek het stadion aan de Hazelaarweg geen hockeystadion, maar voetbalstadion De Kuip. Een striemend fluitconcert begeleidde de beslissing van de scheidsrechter om een tweede strafcorner aan Amsterdam toe te kennen. De tweede sleep van Reid-Roos spatte snoeihard uiteen op de lat, terwijl de supporters nog steeds aan het fluiten waren. Daarmee was de eerste play-off wedstrijd van de halve finale definitief in vuur en vlam gezet.

Een paar minuten later verzilverde Van Ass de tweede Rotterdamse strafcorner. Opeens werd er gezongen en gejubeld in een van  de mooiste hockeystadions van Nederland. Er werd gegild en gelachen om een mannelijke streaker, die na de 1-0 over het veld rende. De omroeper begon zich ermee te bemoeien en de streaker werd achtervolgd, zoals dat hoorde. De wedstrijd was los. De millimeters ruimte die de aanvallers van beide partijen kregen, werden hele meters.

In de 61ste volgde weer een incident, waardoor de wedstrijd gestaakt moest worden: scheidsrechter Nagtzaam had teveel last van een kuitblessure en kon absoluut niet verder. Beide teams kwamen bijeen, terwijl reserve-scheidsrechter Pieter Hembrecht warmliep. Toen het spel weer verder ging en er nog maar een paar minuten te spelen was, verving Amsterdam keeper De Wijkerslooth door vliegende keep Klaas Vermeulen.

Terwijl het allemaal niet gekker kon, kreeg Vermeulen – met hesje – snel na zijn entree een groene kaart. Hierdoor trok Reid-Ross het hesje aan, terwijl De Wijkerslooth eerst dacht dat hij weer in het veld ging staan en buiten de lijnen wachtte. Maar de wedstrijd was definitief gespeeld. Even later mocht Egerton de bal vrij in het goal lopen voor de 2-0. Alle tactische discipline die deze wedstrijd bijna meer dan vijftig minuten in een houtgreep hield, was losgelaten.

Amsterdam-spits Pruyser reageerde na afloop opvallend monter op de hectische slotfase en de nederlaag. ‘We speelden gewoon goed en waren de eerste helft de bovenliggende partij. En de tweede helft ook’, vertelde de lange spits. ‘Die kans van Valentin moet erin. Het zat niet mee met de lat. En dan valt-ie er bij hun in. Close call, in een hectische pot uiteindelijk. Het ging om een paar momentjes. Het werd echt beslist door die groene kaart van Klaas. We gaan met vertrouwen zaterdag tegemoet.’

Rotterdam-Amsterdam 2-0 (0-0). 

’56 Seve van Ass 1-0 (sc)

’69 Simon Egerton 2-0

Bron: Hockey.nl

Aanstaande zaterdag is de return om 15.35 in het wagener Stadion. Koop je tickets via de website en zorg dat je erbij bent!