1-.jpg 2-.jpg 3-.jpg 4-.jpg 5-.jpg 6-.jpg 7-.jpg 8-.jpg

Historie

De Amsterdamsche Hockey- en Bandy Club werd opgericht op 28 januari 1892 in het American Hotel in Amsterdam door onder meer Leonard Corneille Dudok de Wit. Hiermee is de AH&BC ook de oudste hockeyclub van het Europese vasteland.

Op 15 augustus 1938 verhuisde de club naar de huidige locatie in het Amsterdamse Bos. Een jaar later liet de club op het eigen terrein het Wagener-stadion bouwen, genoemd naar de toenmalige voorzitter van de club Joop Wagener Sr. (1881-1945). Doordat er vrijwel nergens hockeystadions in Nederland gebouwd werden ontwikkelde het Wagener-stadion zich in de loop der jaren tot het nationale hockeystadion. In de jaren 70 werd het onderhoud van het nationale stadion te duur. Sindsdien verzorgt de gemeente Amsterdam in opdracht van de KNHB het onderhoud van het stadion. De club behoudt het eerste gebruiksrecht op het stadion, dat vanaf 1980 een veld van kunstgras heeft.

Amsterdam geldt als een grootmacht in het (inter)nationale clubhockey. Vrijwel elk jaar doet de club, met zowel het eerste mannen- als vrouwenteam, mee in de strijd om de landstitel in de Nederlandse hoofdklasse. De heren zijn samen met HGC, Bloemendaal en Oranje Zwart nog nooit gedegradeerd uit de Hoofdklasse. Samen met HGC heeft Heren 1 van Amsterdam aan alle Hoofdklasse-seizoenen deelgenomen.

In 2005 wint de mannenploeg op eigen terrein voor het eerst in de clubgeschiedenis de Europa Cup voor landskampioenen. Op 28 mei 2011 pakte Amsterdam het 20ste landskampioenschap door uit van Bloemendaal te winnen na strafballen. Die titel werd in 2012 geprolongeerd door in de play-off finale thuis en uit te winnen van HC Rotterdam.

Ook de dames van Amsterdam zijn nog nooit gedegradeerd uit de Hoofdklasse en hebben als enige damesteam van Nederland alle seizoenen deelgenomen. In het voorjaar van 2013 werden de dames voor de 19de keer landskampioen door Den Bosch op eigen veld te verslaan in de derde en beslissende play-off finale.

Palmares Heren

Landstitel

1925, 1926, 1927, 1928, 1929, 1932, 1933, 1934, 1937, 1962, 1964, 1965, 1966, 1975, 1994, 1995, 1997, 2003, 2004, 2011, 2012

KNHB beker

1996

Europa Cup I

2005

Europa Cup II

1999, 2003, 2007

Landskampioen zaalhockey

1988, 1989, 2009, 2010, 2012, 2015, 2016,2017



Palmares Dames

Landstitel

1937, 1938, 1949, 1971, 1972, 1974, 1975, 1976, 1979, 1980, 1981, 1983, 1984, 1987, 1989, 1991, 1992, 2009, 2013

EuroHockey Club Champions Cup

2014

Europa Cup I

1975, 1976, 1977, 1978, 1979, 1980, 1981, 1982, 1988, 1989, 1990, 1992

Europa Cup II

1998, 1999, 2001, 2005, 2006, 2009

Landskampioen zaalhockey

1972, 1987, 2013,2017

Eeuwig durende ledenlijst: 

De eeuwig durende ledenlijst, die te openen is via de onderstaande link, wordt niet opgenomen in het in november 2017 uit te brengen lustrumboek. Dit was nog wel het geval bij het 100 jarig bestaat, maar aangezien het aantal leden de laatste 25 jaar ruim is verdubbeld, van rond de 6.500 naar ruim 13.300 leden neemt dat teveel ruimte in bij een gedrukt document. De lijst is thans digitaal in te zien. 

Eventuele mutaties kunt u per mail doorgeven aan c[email protected] 

Link naar de eeuwig durende ledenlijst: