1.png 2.png 3.png 4.png 5.png 6.png 7.png 8.png 9.png

De 11 van AmsterdamNaast de bestuurskamer hangt dit plaquette met 11 namen van mannen, leden van AH&BC die als verzetsheld in de 2e Wereldoorlog zijn gestorven. Enkel namen, geen verder informatie is bekend. Het hangt er al jaren. 

Nu is het moment gekomen dat "De 11 van Amsterdam” een gezicht en eigen plek krijgen op onze club. Wat is het verhaal achter deze namen? Kenden ze elkaar?Op welke manier hebben ze verzet geboden? Hoe zijn ze gestorven? Het 4 mei comité is geboren en we gaan samen, deze mannen hun gezicht teruggeven. En met samen, bedoelen we alle AH&BC’ers die hier met ons in willen duiken. 

Wanneer je spit in de geschiedenis, komen er meer verhalen aan de oppervlakte. De "11 van Amsterdam" zijn er geen 11, het zijn ook hun vrouwen en kinderen en andere verzetshelden, omgekomen in binnen- en buitenland. Ken jij het verhaal achter een of meerdere van deze namen? Neem dan contact op.

Laat het vooral weten als je interesse of aanvullende informatie hebt via [email protected].Theo Roest van Limburg - De Waalcrossing

Geboortedatum en plaats: 5 juli 1922, Ginneken en Bavel
Sterfdag en plek: 7 januari 1945 (23 jaar oud), Heesselt/Hurwenen
Beroep: Leerling machinist bij de NS, afd. Rietlanden in A'dam
Begraafplaats: Het lichaam van Theo is nooit gevonden
Lid geworden bij AH&BC: 1935
Verbinding met AH&BC: Theo werd op 12 jarige leeftijd van AH&BC. Hij was een jeugdspeler. 

Zijn verzet: 
Op 7 januari 1945 kregen een tweetal leden van een verzetsgroep uit Zaltbommel, Auke Mollema en Henk van Drunen, de opdracht twee Amsterdamse koeriers, Frits Maandag en T. Roest van Limburg, op te halen uit het Bommelse Veld en hen per fiets naar Hurwenen te brengen. Van daaruit zouden ze d.m.v. een dubbele crossing over de Waal in de richting Land van Maas en Waal worden vervoerd. Tijdens een opgestoken sneeuwstorm op de terugtocht over de rivier sloeg de (roei)boot om en zes personen verdronken: schipper Henk van Drunen uit Hurwenen, Auke Mollema en de koeriers Frits Maandag en Theo Roest van Limburg. Ook twee extra passagiers viel hetzelfde lot ten deel: Piet Bakker, die na internering in het kamp Amersfoort rondzwierf in een poging zich te herenigen met zijn Nijmeegse familie en de 22-jarige Henk van Stuyvenberg uit Zaltbommel, die het bevrijde Brabant wilde bereiken. 

De vader van Theo: "Mijn enige zoon Theo is in de nacht van 3 op 4 januari 1945 te omstreeks vier uur vertrokken naar de Bommelerwaard. Ik wist dat hij naar Zuilichem ging, met de persoonlijke opdracht van mij, zich in verbinding te stellen met Prins Bernhard en Generaal Kruls, die ik van nabij ken. De opdracht ging over het door de Nederlandsche Bank te betalen salarissen en lonen van het stakende spoorwegpersoneel".
Frederik Salvador van Nierop

Geboortedatum en plaats: 21 juni 1910 in Amsterdam
Sterfdag en plek: 8 maart 1945 (34 jaar) in Amsterdam
Beroep: Directeur bijkantoor Amsterdamsche Bank in Amsterdam
Begraafplaats: Erebegraafplaats te Bloemendaal, grafvak 38
Lid geworden bij AH&BC: 1939
Verbinding met AH&BC: 

Zijn verzet:

Vanaf 1943 verzorgde Van Nierop als lid van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers onderduikadressen, distributiestamkaarten en persoonsbewijzen voor onderduikers. Tevens hielp hij bij het lichten van persoonsgegevens uit het Bevolkingsregister van Amsterdam. In mei 1943 werd hij als reserveofficier opgeroepen voor terugkeer in Duitse krijgsgevangenschap. Hij weigerde dit en dook onder in zijn eigen woning. Dit was mogelijk omdat hij getrouwd was met een niet-Joodse vrouw. 

Van Nierop was ook lid van de Ordedienst (OD), een landelijke illegale organisatie die voor een deel was ontstaan in militaire kringen. Eind 1944 raakte hij betrokken bij de administratie, financieel beheer en distributie van het illegale blad The London News, waarin zijn neef actief was. 

 

Op 28 februari 1945 werd Van Nierop voor zijn woning gearresteerd en ingesloten in het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. Hij werd op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles. 

Op 8 maart werd hij als represaille voor de - overigens onbedoelde - aanslag op de Höhere SS- und Polizeiführer in Nederland Rauter met 52 andere mannen bij de Amsteldijk gefusilleerd. Hun lichamen werden op bevel van de bezetter provisorisch begraven in massagraven in de duinen bij Overveen. 


Lees hier meer over het verhaal van Frederik Salvador van Nierop.Jan Dirk Pleyte


 

Geboortedatum en plaats: 14 maart 1923 te Amsterdam
Sterfdag en plek: 19 april 1945 te Dachau (22 jaar)
Beroep: Student
Begraafplaats: Erebegraafplaats te Bloemendaal
Lid geworden bij AH&BC: nog onbekend
Verbinding met AH&BC: 

 

Zijn verzet:
Wanneer je Jan Dirk Pleyte herdenkt, herdenk je direct zijn broer Anton (Ton) Marinus Pleyte. De broers zijn twee schuchtere scholieren die snel volwassen worden en als zelfverzekerde studenten de oorlog in worden gezogen. In 1942 worden de broers Pleyte lid van de verzetsgroep CS-6 in Amsterdam. Ze maakte onder andere bommen waarmee ze aanslagen pleegde op Duitsers, strategische gebouwen.

Jan en Ton zijn jong, kordaat en strijdbaar totdat het noodlot toeslaat. De gehele CS-6 groep wordt op 2 augustus 1943 opgerold als gevolg van het doorslaan van een gearresteerd CS-6 lid. Bij deze arrestatie worden negentien jonge mensen opgepakt, waaronder Ton en in de duinen bij Overveen gefusilleerd en in een massagraf begraven.

Jan werd op 26 mei 1944 gearresteerd en op transport gezet naar Vught en later naar Dachau. Hij verbleef daar als "Schutzhaeftling" (politieke gevangene) met nummer 68873 in Block 30, dat deel uitmaakte van het "Krankenrevier". Jan wordt ziek door ondervoeding en infecties en stierf vlak voor het eind van de oorlog op 19 april 1945 aan vlektyfus.

Achtergrondinformatie:
CS-6was de naam van een linkse Amsterdamse verzetsgroep in de Tweede Wereldoorlog. De naam is afkomstig van het adres waar de groep haar oorsprong vond: Corellistraat 6 te Amsterdam.

Lees hier meer over het verhaal van Jan Dirk Pleyte.


Pieter Arnold Roodenburgh


 

Geboortedatum en plaats: 14 maart 1918 te Watergraafsmeer
Sterfdag en plek: 17 december 1944 (26 jaar), Uitgeest
Beroep: Student Scheikunde aan de UvA
Begraafplaats: Overveen
Lid geworden bij AH&BC: nog onbekend
Verbinding met AH&BC: Pieter speelde in totaal zeven seizoenen in Heren 1 en werd in 1938 landskampioen. Hij groeide uit tot snelle rechtbuiten en international.
Onderscheiding Postuum: De Bronzen Leeuw 1949


Zijn verzet: 
Op 5 mei 1940 speelt hij, naar later zou blijken, zijn laatste interland. In Brussel verliest Oranje met 4-3 van België. Tien dagen later vallen de Duitsers Nederland binnen. Hoewel het spelen van interlands door de oorlog in Europa daarna niet meer mogelijk is, draait de nationale competitie wel door. 

Naast het hockey studeert Roodenburgh scheikunde aan de Universiteit van Amsterdam. Als hij in 1943 bijna is afgestudeerd, weigert hij de door de Duitse bezetter verlangde loyaliteitsverklaring te ondertekenen. Hierin verklaren de studenten dat zij instemmen ‘zich te onthouden van iedere tegen het Duitse Rijk, de ‘Wehrmacht’ of de Nederlandse autoriteiten gerichte handeling’. Wie weigert, kan zijn of haar studie niet meer voortzetten en dreigt tewerkstelling in Duitsland. 

Roodenburgh probeert naar het vrije Engeland te vluchten. Als dat mislukt, wijkt hij uit naar het neutrale Zwitserland. Na een helse tocht waarbij hij bijna omkomt in een sneeuwstorm komt hij in contact met generaal Van Tricht. Deze militaire attaché onderhoudt via de zogenoemde Zwitserse Weg contact met spionagegroepen in Nederland. Via deze route worden onder meer waardevolle inlichtingen, microfilms, spionageberichten en personen via Zwitserland naar Engeland vervoerd. 

In Londen zit de Nederlandse regering in ballingschap en die wil weten wat er in het vaderland gebeurt. Roodenburgh, die gaat werken als koerier, smokkelt onder meer gegevens van de V1, het Duitse raketsysteem, naar Zwitserland. Op deze levensgevaarlijke reizen worden de documenten en microfilms bijvoorbeeld in de zomen van de kleding genaaid of verstopt in schoenen. Na de geallieerde invasie op 6 juni 1944 zijn de koeriersdiensten via Zwitserland niet meer mogelijk. Roodenburgh sluit zich aan bij de knokploeg Amsterdam, een verzetsorganisatie die distributiekantoren, arbeidsbureaus en bevolkingsregisters overvallen om onder meer distributiebonnen en persoonsbewijzen te bemachtigen.

Roodenburgh is betrokken bij wapendroppings en per aardappelschuit brengt hij wapens over. In opdracht van het recherchebureau van de knokploeg kwam hij in contact met de provocateur Henneicke. Deze bleek lid te zijn van de Sicherheitspolizei. Door diens toedoen werd Roodenburgh op 17 november 1944 in een café in Amsterdam gearresteerd. Hij werd naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans gebracht en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles. Enkele weken later werd hij met twee andere verzetsmensen in Uitgeest gefusilleerd als represaille voor het opblazen van de spoorlijn bij Uitgeest. Hun lichamen werden op bevel van de bezetter in een gezamenlijk graf in de duinen bij Overveen begraven.

Lees hier meer over zijn verhaal.Matthijs Carel Cohen Tervaert


 

Geboortedatum en plaats: 22 februari 1915 te Den Haag
Sterfdag en plek:1 januari1945 te Buchenwalde (29 jaar)
Beroep: Student
Begraafplaats: 
Lid geworden bij AH&BC: 1932
Verbinding met AH&BC:

 Zijn verzet:

Wordt verder uitgezocht.


Carel Frederik Jibben


 

Geboortedatum en plaats: 2 maart 1920 te Amsterdam
Sterfdag en plek: 26 november 1943 te Esterwegen Hummling Landkreis Aschendorf-Hümmling, Duitsland (23 jarige leeftijd)
Beroep: Kantoorbediende
Begraafplaats: Ehemaliges Gefangenen Friedhof am Küstenkanal te Esterwegen 32
Lid geworden bij AH&BC: 1933
Verbinding met AH&BC:


Zijn verzet:

Wordt verder uitgezocht.


Robert Johan KühnGeboortedatum en plaats: 2 juni 1926 in Soerabaja, Indonesië
Sterfdag en plek: 25 april 1945 in Wöblingen bij Ludwiglust (18 jaar)
Beroep: leerling
Begraafplaats:
Lid geworden bij AH&BC: 1939
Verbinding met AH&BC:


Zijn verzet:

Wordt verder uitgezocht.


Arthur Alexander Schoon

 

Geboortedatum en plaats: 2 mei 1920 te Amsterdam
Sterfdag en plek: 10 april 1945 te Kdo. Sandbostel, Neuengamme (24 jaar oud)
Beroep: Student 
Begraafplaats: Sandbostel, Kriegsgräberstätte
Lid geworden bij AH&BC: 1932
Verbinding met AH&BC:

Zijn verzet:

Wordt verder uitgezocht. 


Willem Leender (Wim) Schreuder


 

Geboortedatum en plaats: 6 september 1923 te Dordrecht
Sterfdag en plek: 14 oktober 1944 te Neuengamme (21 jaar oud)
Beroep: Student Rechten
Begraafplaats: Hij heeft geen graf.
Lid geworden bij AH&BC: 1939
Verbinding met AH&BC:

Zijn verzet:

Wordt verder uitgezocht.


Jan van Twisk*

 

Geboortedatum en plaats: 28 augustus 1927
Sterfdag en plek: 21 december 1948 in Nederlands-Indië (21 jaar oud)
Beroep: dienstplichtige soldaat
Begraafplaats: onbekend in Surabaya
Lid geworden bij AH&BC: 1935
Verbinding met AH&BC: Maakte deel uit van de redactie AH&BC Berichten


Zijn verzet:

Wordt verder uitgezocht.

* Het is niet helemaal duidelijk of dit het verhaal van Jan is, dat wordt onderzocht.