f
1.header.png 2.header.png 3.header.png 4.header.png 5.header.png 6.header.png 7-.jpg 7.header.png 8-.jpg

De 11 van AmsterdamNaast de bestuurskamer hangt dit plaquette met 11 namen van mannen, leden van AH&BC die als verzetsheld in de 2e Wereldoorlog zijn gestorven. Enkel namen, geen verder informatie is bekend. Het hangt er al jaren. 

Nu is het moment gekomen dat "De 11 van Amsterdam” een gezicht en eigen plek krijgen op onze club. Wat is het verhaal achter deze namen? Kenden ze elkaar?Op welke manier hebben ze verzet geboden? Hoe zijn ze gestorven? Het 4 mei comité is geboren en we gaan samen, deze mannen hun gezicht teruggeven. En met samen, bedoelen we alle AH&BC’ers die hier met ons in willen duiken. 

Wanneer je spit in de geschiedenis, komen er meer verhalen aan de oppervlakte. De "11 van Amsterdam" zijn er geen 11, het zijn ook hun vrouwen en kinderen en andere verzetshelden, omgekomen in binnen- en buitenland. Ken jij het verhaal achter een of meerdere van deze namen? Neem dan contact op.

Laat het vooral weten als je interesse of aanvullende informatie hebt via [email protected].

-----------------------

Theo Roest van Limburg - De Waalcrossing

Geboortedatum en plaats: 5 juli 1922, Ginneken en Bavel
Sterfdag en plek: 7 januari 1945 (23 jaar oud), Heesselt/Hurwenen
Beroep: Leerling machinist bij de NS, afd. Rietlanden in A'dam
Begraafplaats: Het lichaam van Theo is nooit gevonden
Lid geworden bij AH&BC: 1935
Verbinding met AH&BC: Theo werd op 12 jarige leeftijd van AH&BC. Hij was een jeugdspeler. 

Zijn verzet: 
Op 7 januari 1945 kregen een tweetal leden van een verzetsgroep uit Zaltbommel, Auke Mollema en Henk van Drunen, de opdracht twee Amsterdamse koeriers, Frits Maandag en T. Roest van Limburg, op te halen uit het Bommelse Veld en hen per fiets naar Hurwenen te brengen. Van daaruit zouden ze d.m.v. een dubbele crossing over de Waal in de richting Land van Maas en Waal worden vervoerd. Tijdens een opgestoken sneeuwstorm op de terugtocht over de rivier sloeg de (roei)boot om en zes personen verdronken: schipper Henk van Drunen uit Hurwenen, Auke Mollema en de koeriers Frits Maandag en Theo Roest van Limburg. Ook twee extra passagiers viel hetzelfde lot ten deel: Piet Bakker, die na internering in het kamp Amersfoort rondzwierf in een poging zich te herenigen met zijn Nijmeegse familie en de 22-jarige Henk van Stuyvenberg uit Zaltbommel, die het bevrijde Brabant wilde bereiken. 

De vader van Theo: "Mijn enige zoon Theo is in de nacht van 3 op 4 januari 1945 te omstreeks vier uur vertrokken naar de Bommelerwaard. Ik wist dat hij naar Zuilichem ging, met de persoonlijke opdracht van mij, zich in verbinding te stellen met Prins Bernhard en Generaal Kruls, die ik van nabij ken. De opdracht ging over het door de Nederlandsche Bank te betalen salarissen en lonen van het stakende spoorwegpersoneel".-----------------------
Frederik Salvador van Nierop

Geboortedatum en plaats: 21 juni 1910 in Amsterdam
Sterfdag en plek: 8 maart 1945 (34 jaar) in Amsterdam
Beroep: Directeur bijkantoor Amsterdamsche Bank in Amsterdam
Begraafplaats: Erebegraafplaats te Bloemendaal, grafvak 38
Lid geworden bij AH&BC: 1939
Verbinding met AH&BC: onbekend

Zijn verzet:

Vanaf 1943 verzorgde Van Nierop als lid van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers onderduikadressen, distributiestamkaarten en persoonsbewijzen voor onderduikers. Tevens hielp hij bij het lichten van persoonsgegevens uit het Bevolkingsregister van Amsterdam. In mei 1943 werd hij als reserveofficier opgeroepen voor terugkeer in Duitse krijgsgevangenschap. Hij weigerde dit en dook onder in zijn eigen woning. Dit was mogelijk omdat hij getrouwd was met een niet-Joodse vrouw. 

Van Nierop was ook lid van de Ordedienst (OD), een landelijke illegale organisatie die voor een deel was ontstaan in militaire kringen. Eind 1944 raakte hij betrokken bij de administratie, financieel beheer en distributie van het illegale blad The London News, waarin zijn neef actief was. 

 

Op 28 februari 1945 werd Van Nierop voor zijn woning gearresteerd en ingesloten in het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. Hij werd op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles. 

Op 8 maart werd hij als represaille voor de - overigens onbedoelde - aanslag op de Höhere SS- und Polizeiführer in Nederland Rauter met 52 andere mannen bij de Amsteldijk gefusilleerd. Hun lichamen werden op bevel van de bezetter provisorisch begraven in massagraven in de duinen bij Overveen. 


Lees hier meer over het verhaal van Frederik Salvador van Nierop.