1-1.png 2-2.png 3.png 4-4.png 5-5.png 6.png 7.png 8.png

Materialen

Materiaalcommissie onderhoudt 150 teams
Op AH&BC hebben we ongeveer 150 teams: 33 jongste jeugd-, 49 junioren-, 1 LG-, 51 senioren-, 12 veteranen- en 1 trimhockeyteam. Alle teams krijgen van de club complete keepersuitrustingen in bruikleen. De uitrustingen worden in kwalitatief opzicht door de commissie aangepast aan de speelintensiteit van het team. Jaarlijks wordt aan het einde van het seizoen geïnventariseerd welke aanpassingen volgens de spelers aan de keepersmaterialen nodig zijn voor het volgende seizoen. Tussentijds worden reparaties, aanvullingen en vervangingen op aanvraag uitgevoerd.
Voor de bewaring van de keepersuitrustingen kan een locker in het clubhuis worden gehuurd. Aanvragen daarvoor en problemen bij het gebruik ervan worden door de materiaalcommissie behandeld. De materiaalcommissie bestaat uit Steven Verdooren en Robert van Berge Henegouwen.
Aanvragen voor vervangingen of reparaties kunnen per email worden ingediend: 
[email protected]. Reparaties of vervangingen kunnen vaak in dezelfde week verwerkt worden mits de problemen direct na de competitiedag of training gemeld worden. Het te repareren artikel moet in de locker buiten de keeperstas klaargelegd wordt zodat de materiaalcommissaris niet hoeft te zoeken.
Op speeldagen wordt door enkele medewerkers en vrijwilligers ad-hoc assistentie verleend voor het uitlenen van materiaal of hulp bij openen van lockers.

Lockers en sloten 
In het clubhuis bevinden zich 150 lockers. De lockers zijn genummerd met slagcijfers die te vinden zijn op een plakker naast de deur, of op de stalen aanslaglip waarmee het deurtje tegen het kozijn stoot. Een deel van de lockers wordt ter beschikking gesteld aan trainers. Er is dus een chronisch tekort, en daardoor kunnen de E-teams op dit moment niet alle van lockerruimte worden voorzien. 
Aanvragen voor lockers kunnen worden gericht aan de materiaalcommissie: Styeven Verdooren of Robert van Berge Henegouwen, emailadres: 
[email protected]

Een locker dient gebruikt te worden voor het bewaren van de keepersuitrusting. De materiaalcommissie beslist over eventueel gebruik voor andere doeleinden. De huurder houdt zijn locker op orde. Als blijkt dat de huurder niet netjes met het clubeigendom omgaat kan de locker worden teruggenomen voor gebruik door een andere huurder. Het slot dat door de club wordt meegeleverd is een systeemslot met een moedersleutel zodat de locker bij afwezigheid van de originele sleutel toch geopend kan worden. Het gebruik van andere sloten dan het clubslot is niet wenselijk om verschillende redenen. Belangrijk bezwaar van cijfersloten is dat ze erg gemakkelijk te openen blijken te zijn.
Indien een sleutel zoek is kan bij de materiaalcommissie een kopie van het origineel worden gevraagd. Een kopie kost € 10, tenzij men deze zelf laat vervaardigen. Het is verstandig om direct een kopie aan de aanvoerder of een andere medespeler te geven. Bedenk dat zo'n clubslot ongeveer € 45 kost dus ga er zorgvuldig mee om.

Onderhoud materiaal 
Voor alle materiaal geldt: laat alles zoveel mogelijk buiten de tas in de locker drogen. In de lockerruimte is een ventilatiesysteem dat ervoor zorgt dat er dagelijks een aanzienlijke hoeveelheid schone lucht door de ruimte wordt geblazen. Vanzelfsprekend moeten kostbare (eigen) spullen niet in de locker liggen.

Helm:
Wanneer een helm geleverd wordt is hij nieuw of in een vaatwasmachine gereinigd. Het kinkussentje is vernieuwd. De helm kan schoongemaakt worden met afwasmiddel en een afwasborstel. Als de vervuiling ernstig is kan de helm in een vaatwasser thuis gereinigd worden: lage temperatuur en uit de machine halen vóór het droogprogramma begint. Een kinkussentje of zweetband kun je thuis in de wasmachine mee laten draaien.
Belangrijk: wanneer een vizier vervormd is moet het worden vervangen. Licht de materiaalcommissarissen in zo'n geval direct in. Dat geldt ook voor een beschadigd kunststofdeel van de helm. Bij twijfel na een hard schot tegen de helm is het verstandig met de commissie contact op te nemen.
Verstellen van de maat van de helm: 

Bij Obohelmen en jeugdhelmen kunnen de elastieken strakker gezet worden.
Bij helmen met scharnierende vizieren: De standaardhelm is in het algemeen verstelbaar. Dit gaat met twee boutjes aan iedere zijde of met een kunststof klem aan iedere zijde.

Boutjes bij CCM: twee vlak onder het merklogo.
Boutjes bij Cooper: een boven het logo en een achter de oorbeschermer.
Kunststof klem bij Reebok: het logo staat erop.
Kunststof klem bij Reebok: de klem staat open naar boven.
Kunststof klem bij Bauer: zwarte klem met het logo erop, die omhoog geopend kan worden.
Wanneer de boutjes of de klemmen losgemaakt zijn kan de helm uitgetrokken worden tot de maximale maat. Vervolgens plaatst men de helm op het hoofd van de keeper en drukt men hem dicht tot de maat goed lijkt. Vervolgens de klemmen of de boutjes dichtmaken, resp. aandraaien. 
Niet alle fabrikanten hebben modellen die iedereen passen. Probeer in dat geval een helm van een ander merk. Wanneer een helm op één plaats onevenredig hard op het hoofd drukt kan het volgende een oplossing geven: leg de helm in de gootsteenbak, schenk langzaamaan een ketel kokend water (Voorzichtig!) in de helm, plaats hem na leeggieten op het hoofd en draai de helm op het hoofd in zijwaartse richtingen. Als alternatief voor het hete water kan een haardroger geprobeerd worden.

Klompen:
Nieuwe klompen hebben stijve tongen. De eerste weken adviseren we om de tongen met een extra riem krom te fixeren gedurende de tijd tussen wedstrijden en trainingen. Om het ronde model voor de enkels in de foam te krijgen kunnen nieuwe klompen de eerste weken rond een frisdrankfles gespannen worden.
Wanneer de klompen erg stijf zijn en het moeite kost om de hielriemen vast te trekken is de volgende truc beschikbaar: ga zitten; de voet met de te sluiten klomp wordt opzij tegen de vloer gelegd en de andere voet met of zonder klomp wordt daarop geplaatst; daarna kunnen de riemen vastgetrokken worden.
Voor het behoud van de klompen is het nodig twee riemen(aande voorzijde) per klomp te gebruiken. Daarmee wordt de kans dat de riemen in de foam inscheuren minder.
Wanneer de voorste riem af en toe hinderlijk vóór de schoenneus schuift kan dit verholpen op twee manieren: 1. de beide neusriemen worden onder de zool verbonden met een zoollus; 
2. op de plaats van de voorste riem wordt een deel van de zoolnoppen verwijderd zodat de riem in de open ruimte past en daar niet gemakkelijk uit glijdt.
Ingeval een riem of gesp tijdens de wedstrijd sneuvelt is het belangrijk dat de keeper voor nood lange bundelbanden bij zich heeft waarmee snel een klomp weer bruikbaar gemaakt kan worden.

Bodyprotectoren, broeken en overbroeken:
Ze kunnen niet tegen de wasbewegingen van een wasmachine. Daarom is het beter deze artikelen als het nodig is in een badkuip te wassen met fijnwasmiddel of ze met een fijnwasmiddel op een vaatkwast in te zepen en daarna onder een lauwe douche uit te spoelen. Drogen doe je niet in een droogtrommel maar op een droogrek.

Legguards en klompen die te vies geworden zijn kunnen ingesmeerd worden met fijnwasmiddel en onder de lauwe douche afgespoeld worden. Hetzelfde geldt voor elleboogjes en handschoenen.

Wielentassen waarvan de trolleystangen of wielen stroef gaan kunnen gesmeerd worden met fietsolie. Graag de tassen niet hard op de wielen laten vallen (bijv. uit de kofferbak of op een trap); dit verkort de levensduur van de tas ernstig. Evenmin is de constructie van de tas geschikt voor gebruik als aanhangwagen achter een scooter.

Tenslotte: voor de materiaalcommissie zou het fijn zijn als materiaal door een team of keeper aan het einde van de gebruiksperiode schoon teruggegeven wordt. 
Het kost de club veel geld om het materiaal in orde te houden. Een volwassenenset kost rond € 1500, tweemaal zoveel als een iPhone. Voor één handschoen moet je al gauw rekenen op € 150.